Znate li odakle dolazi CIMET? Nakon što pogledate ovaj video više ga nećete gledati na isti način!


Znate li odakle čudesni cimet dolazi? To je začin koji koristimo sve vrijeme, ali rijetko je ko upoznat gdje raste i kako dolazi do nas? Cimet je jedan od onih slatkih začina koji je izuzetno svestran – unutar i van kuhinje, pa smo ga čak možda i uzeli “zdravo za gotovo”…

Istina cimet je porijeklom iz Šri Lanke, nekad poznat kao Cejlon na jugoistočnoj obali Indije, dok je usko povezan sa Cassia koja je porijeklom iz Kine. Cimet i Cassia su mala tropska zimzelena stabla koje rastu i do 5-6 metara visoko, sa aromatičnom korom i lišćem.

Uprkos svom egzotičnom, udaljenom porijeklu, cimet je bio poznat i naširoko se koristio u starom svijetu. Arapi su bili prvi koji su ga predstavili na zapadu i dominirala je trgovina već stoljećima preko njihove mreže trgovačkih puteva koji su išli sve do Kine.

Egipćani su ga koristili za balzamovanje, napitke, parfeme, tamjan, i ulja. Također se spominje u Starom zavjetu. U stvari, riječ “cimet” je izveden iz drevne hebrejske riječi “kinnämön”, koja vjerovatno potiče iz Malajskog ili indonezijskog izraza Kayumanis, što znači “slatko drvo”.

Danas, sav Cimet potiče iz nasada, tako da nema pritiska na divlje populacije. Prvi put se bere nakon otprilike 3-4 godine, a redovno “guljenje” ne samo da povećava prinos, već i čuva njihov rast, što čini žetvu lakšom.

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in

Hey! Hvala što ste podijelili ovaj članak sa prijateljima!

Ne propustite najnovije i najpopularnije novosti.
Kliknite na LIKE i pratite nas na Facebooku.