2 Otporni na visok holesterol
Dok većina ljudi, posebno srednjih i starijih godina, treba da ograničavaju unos prerađenih i masnih namirnica poput brze hrane u strahu od povišenog holesterola koji „začepi“ krvne sudove i može uzrokovati smrt, postoje neki koji mogu jesti sve što žele bez opasnosti.
Njihov nivo lošeg holesterola ostaje minimalan bez obzira da li jedu krofne, jaja, picu, prženu slaninu i hamburgere svaki dan zahvaljujući retkoj genetskoj mutaciji – nedostaje im kopija gena PCSK9.
I dok je obično problematično roditi se bez nekog gena, ovaj slučaj zaista ima beneficije a otkriven je prije 10-ak godina. Najčešće se radi o Afroamerikancima koji zahvaljujući toj mutaciji imaju 90 odsto manji rizik od srčanih bolesti, a nakon otkrića tog stanja istraživači pokušavaju napraviti lek koji će blokirati postojeći gen kod ostale populacije u svrhu boljeg kontrolisanja masnoće u krvi.