TAJNA ČUVANA 100 GODINA: Šta su radili s mrtvima s Titanika

Strogo čuvani i povjerljivi brzojavi čuvani su od očiju javnosti čitavo stoljeće otkrili su šokantnu tajnu


Titanic je potonuo prije 105 godina – no detalji ove morske tragedije koja nikad do kraja nije posve razjašnjena ne prestaju intrigirati ljude.  Brod je potonuo u noći s 14. na 15. travnja 1912. oko 740 kilometara od najbližeg kopna, a prvi brod koji je došao u pomoć stigao je sat i pol nakon potonuća – dugo nakon što je i posljednja žrtva u ledenom moru umrla.

Naime, temperatura vode iznosila je 2,2 Celzijusa, pri kojoj ljudsko preživljavanje iznosi tek 15-ak minuta. Živote je izgubilo 1517 ljudi, a najviše šanse za preživljavanje imali su putnici prvog razreda: spasilo ih se 63 posto.

Na Titanicu se nalazilo 20 čamaca za spašavanje koji su ukupno mogli primiti tek oko1100 putnika – polovicu onih koji su se te kobne noći nalazili na brodu – ali i to je bilo u skladu sa zakonskim propisima toga doba te se smatralo dovoljnim.

Unatoč tome, tek je 700 putnika uspjelo ući u čamce za spašavanje; većina ih jepoluprazna napuštala brod te je skoro u svakome još bilo slobodnih mjesta.

  1. 1 No, što se dogodilo s tijelima?


    Istinu o tome skrivaju tajni brzojavi, čiji su autori vjerovali kako nikad neće izaći u javnost. U tim brzojavima je jasno kako je kapetan jednog od spasilačkih brodova, Mackay-Bennet, želio izvući sva tijela iz mora. No, ubrzo je shvatio kako je njegov brod premali za 334 tijela koliko su ih našli.

    Tada su donijeli kontroverznu odluku - izbacit će leševe od putnika iz najsiromašnije, treće klase, kako bi im ostalo dovoljno mjesta za one iz prve i druge klase.

    Naime, mišljenje posade je bilo kako oni imaju veća prava na dostojanstven ukop. Od 334 pronađena tijela, iz broda ih je izbačeno čak više od sto, a ona nikad više nisu pronađena u bespućima Atlantskog oceana. Istinu o tome što se dogodilo skrivali su dugo povjerljivi telegrami, koje su naknadno povjesničari iskopali iz tajnih arhiva.

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in

Hey! Hvala što ste podijelili ovaj članak sa prijateljima!

Ne propustite najnovije i najpopularnije novosti.
Kliknite na LIKE i pratite nas na Facebooku.