TOP 10: Ovo su najveće životinje svih vremena


OD DINOSAURA su danas ostale samo kosti, divovske verzije danas preživjelih vrsta također su već odavno u vječnim lovištima, pa nam od zaista velikih životinja preostaju samo slonovi i kitovi. U prošlosti je, međutim, sve bilo puno golemih grabežljivaca i vrsta koje su veličinom nastojale nadjačati konkurenciju i plijen, sve dok ih to, u nekim slučajevima, nije otjeralo u izumiranje. U listu su uključene i postojeće i izumrle vrste.

  1. 1 Megalodon


    Pod latinskim imenom Carcharocles megalodon (megalodon - "veliki zub") krije se pravo čudovište - smatra se da zapravo nije srodan današnjem "velikom bijelom", no bio mu je prilično sličan, pa ga se zbog lakšeg dočaravanja obično prikazuje kao divovsku verziju bijele psine. Mogao je narasti i preko 16 metara u dužinu, a smatra se da je izumro prije oko 1.5 milijuna godina.

    Megalodona se smatra najsnažnijim i najvećim grabežljivcem u povijesti kralježnjaka. Ljudi su kroz cijelu povijest nailazili na fosilizirane ostatke njegovih zuba, za koje su nekoć vjerovali da su jezici zmajeva. Dužina im je mogla biti i do nevjerojatnih 20 cm, nešto što nijedan današnji morski pas nije uspio nadmašiti. Procjenjuje se da je ukupno imao oko 276 zuba, posloženih u pet redova, s ukupnom veličinom ralja od preko dva metra. Širom otvorenih usta mogao je progutati cijelog nosoroga.

    S obzirom na mjesta pronalaska fosila, može se reći da je bio pravi svjetski putnik, pa je tako nastanjivao - Europu, Sjevernu i Južnu Ameriku, Puerto Rico, Kubu, Jamajku, Australiju, Novi Zeland, Japan, Afriku, Maltu i Indiju. Oni koji smatraju da i dan danas živi u nekim mračnim dubinama oceana mogli bi se razočarati jer sve ukazuje na to da je najviše volio pliće i toplije vode u obalu.

log in

Become a part of our community!

reset password

Back to
log in

Hey! Hvala što ste podijelili ovaj članak sa prijateljima!

Ne propustite najnovije i najpopularnije novosti.
Kliknite na LIKE i pratite nas na Facebooku.